Beállítás kezdőlapnak
 
Keresés az archívumban:     
HÍREK       TRIPLEX RÁDIÓ       ADATBÁZIS KATALÓGUS       
Európa | Eurorégió | Gazdaság | Kultúra, oktatás, vallás | Tudomány | Környezetvédelem | Turizmus | Média | Sport | Ifjúság | Egyetemek | Civil szervezetek | Közlekedés | Rendőrségi hírek | Egészség | Önkormányzat | Katasztrófavédelem | Határrendészet

 RMA ALAPÍTVÁNY

Radio:
 SzegedLIVE


Időjárás

 Hőmérséklet: ° CPénzváltás
 
=
 


Határátkelők

Menetrendek

Szótárak

Média

Keresőprogramok

Apróhirdetések


 Átadták az ópusztaszeri tornatermet
  A múlt héten ünnepélyes keretek között adták át az ópusztaszeri általános iskola közelmúltban épült sportcsarnokát. A 381,8 millió forintos beruházásból még a 41 éve épült iskola nyílászáróinak cseréjét, a homlokzat és a padlásfödém hőszigetelését, valamint a fűtési rendszer részleges korszerűsítését. Végezték el. A projekt önkormányzati és egyházi összefogással valósult meg. Az ópusztaszeri Szent Miklós Katolikus Általános Iskola tornatermének avatásán Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök elmondta, hogy a beruházás az egyház és az önkormányzat összefogásával valósulhatott meg. Az új létesítmény azt is szolgálja, hogy a következő generáció sportosabb, egészségesebb, fittebb legyen, és arra biztatta a helyi fiatalokat.
2023.09.22. 07:50
 Százan másolják le a bibliai evangéliumokat
  A békési Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium mintegy száz diákja és pedagógusa másolja le kézzel a Biblia négy evangéliumát. Az intézményben a kezdeményezéssel tisztelegnek a reformáció hónapja, illetve a békési református gimnázium felépítésének 120. évfordulója előtt. Szeretnék a diákoknak is átadni azt az érzést, mekkora kincs, hogy nyomtatott Bibliájuk lehet, hiszen a középkorban a Szentírást pergamenre kézzel sokszorosították. Ennek megfelelően nagyon nagy kincs és ritkaság volt a Biblia, idézte fel Mucsi András, pedagógus, iskolaügyi gondnok. Elmondta, október elejéig, egy külön erre a célra előállított papírra kézzel lemásolják a négy evangéliumot, majd azt bőrbe kötik. Október 26-án egy fáklyás felvonuláshoz kapcsolódva bemutatják majd az elkészült kötetet a nagyközönségnek, a reformációi intézményi istentiszteleten pedig már ott lesz az úr asztalán. Ahogy másolják, akár egy-egy történet által a hitük is épülhet, akár megtérések is történhetnek, fogalmazott. Maga az evangélium szó is azt jelenti, hogy örömhír. Ezt az örömhírt szeretnék mélyíteni a fiatalokban, illetve a pedagógusokban és a vezetőkben is. Így ezáltal is építjük majd Isten országát. Máté evangéliumát az óvónők és a gimnázium azon osztályai másolják, amelyekben Mucsi András a vallástanár, Márk evangéliumát a Petőfi utcai iskola, illetve a Rákóczi utcai tanítói munkaközösség, Lukács és János evangéliumát Szászné Sas Hajnalka, Köteles Beáta és Kicska László tanítványai, illetve munkatársai másolják le.
2023.09.22. 07:49
 Ravatalozótetőt és járdát újítanak fel Lőkösházán
  Zajlik a lőkösházi temetőben a ravatalozó előtetőjének felújítása Vásárhelyi László alpolgármester irányításával. A tetőcserével egy nap alatt végeztek, ezt követően pedig már a deszkázási és festési munkálatokat végzik. Közben a Kevermesi úti járda felújítását készítik elő. A polgármester kitért arra, hogy a közfoglalkoztatásban dolgozó nők sem tétlenkednek. Az önkormányzat kertészetében, közterületen, intézményeknél tevékenykednek. A járdatörmelék elszállítását követően segítettek a közterületek csinosításában is.
2023.09.22. 07:47
 Aratják a kukoricát a gazdák Békés vármegyében
  Az augusztus végi hőséget már nem mindenhol és nem ugyanúgy bírta el a kukorica Békésben vármegyében. A hozamok 5,2–6,5 tonna körül alakulnak, a vármegyei átlag eddig 5,7 tonna/hektár. Többek között ez is elhangzott a vármegyei betakarítási koordinációs bizottság első őszi ülésén Békéscsabán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara székházában. Bozó József, a bizottság elnöke ismertette az adatokat. Napraforgónál a betakarítás vármegyei átlagban 85 százalék körül alakul. Orosháza környékéről jelentették a legmagasabb, 95 százalékos adatot, Mezőhegyes környékén 80 százalékon áll az aratás. Napraforgónál a termésmennyiségek 1,8–3,5 tonna/hektár közöttiek, 2,8 tonna/hektár a termésátlag. A minőséggel akadnak problémák, az olajtartalom nem a legjobb. Kukoricánál tíz százaléknál tart az aratás, a terméseredmények kicsit magasabbak a falugazdászoktól beérkezett adatok szerint, 6-6,5 tonna/hektár közötti az átlag, ami még emelkedhet. A felvásárlási árak nagyon alacsonyak, napraforgónál 109–115 ezer forint, kukoricánál 52–56 ezer forint körül alakulnak tonnánként.
2023.09.21. 07:58
 Segítik Kötegyánban az óvoda- és iskolakezdést
  A kotegyáni önkormányzat az óvoda- és az iskolakezdéshez kapcsolódva támogatást nyújt a segítséget igénylő szülőknek, fiataloknak, számolt be Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármester. Mint elmondta, a kötegyáni óvodások és általános iskolások, illetve középiskolás tanulók után is biztosítanak pár ezer forintos segítséget. Mindezt azonban igényelni kell, amit szeptember 30-ig lehet megtenni a hivatalban. A Kötegyán Község Önkormányzatának Óvoda és Konyha Intézményébe, valamint a Sarkadi Általános Iskola Kötegyáni Tagintézményébe járó tanulók kivételével iskolalátogatási igazolást is csatolni kell.
2023.09.21. 07:56
 Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye Címet nyerte el a Táncsics Mihály Gimnázium
  Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium az Oktatási Hivatal Bázisintézménye cím elnyerésére adott be pályázatot. A hivatal által kiírt pályázaton, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese a magas szakmai színvonalú pályamunkák közül a gimnáziumot ítélte érdemesnek a cím viselésére. Az oklevelet Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár adta át az intézmény igazgatójának, Árusné Erős Krisztinának. A bázisintézmény egy olyan intézmény, melyben a jó gyakorlat eredményesen működik mesterpedagógus vagy mesterpedagógus szaktanácsadó, illetve az igazgató által kijelölt pedagógus közreműködésével. Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye cím viselése megtisztelő, hiszen a jó gyakorlatok átadásával tovább fejleszthetik szakmai tudásunkat.
2023.09.21. 07:55
 Rendkívüli települési támogatások a nehéz élethelyzetbe kerülőknek
  Sokan nem merik felvállalni, hogy akár önhibájukból, akár önhibájukon kívül nehéz élethelyzetbe kerültek. Orosházán a szociális biztonság növelése, a helyi családok támogatása a cél. Szeptembertől új támogatási formákat is bevezetett. Adósságkezelési célú települési támogatás igényelhető, családban élők esetében akkor, ha 57 ezer forintot nem haladja meg az egy főre eső havi jövedelem. Egyedülállók esetében ez 71 ezer 250 forint. Az adósságkezelésbe 300 ezer forintos tartozás vonható be, melyből 270 ezer forintos támogatást az önkormányzat adhat. Lakhatási települési támogatást is igényelhetnek az orosháziak, amennyiben a háztartásban az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 99 ezer 750 forintot. A felnőttek részére az önkormányzat átmeneti települési támogatást nyújt, ennek feltétele, hogy a családban élőknél 57 ezer forintot, míg egyedülállóként vagy gyermekét egyedül nevelőként a 76 ezer 950 forintot ne haladja meg az egy főre eső havi jövedelem. Megemelkedett a gyermekek rendkívüli települési támogatása is. Egy gyermek esetében 10 ezer forint lett, 2 gyermek esetén 15 ezer 500 forintra emelkedett az összeg, 3 gyermek esetében pedig 19 ezer 600 forint lett, a szeptembertől hatályba lépő önkormányzati döntés értelmében.
2023.09.20. 07:27
 Az orosházi hajléktalanszállón már a téli időszakra készülnek
  Az Egységes Szociális Központ hajléktalan szállóján már elkezdték a felkészülést a téli időszakra. Egy nyílt napot is tartottak, ahol bemutatták az érdeklődőknek, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre Orosházán a bajba jutott embereknek. A nyílt nap egyik célja volt, hogy csökkentsék az előítéleteket és sztereotípiákat, hogy tájékoztassák a lakosokat arról, mi a teendő, ha egy bajba jutott emberrel találkoznak. A nappali melegedő 36 férőhellyel működik, az éjjeli menedékhely 26 ember befogadására alkalmas. A fizetős ellátási formát 11 ellátott vehet igénybe és 24 órás felügyeletet biztosít az ellátottak számára. Előfordul olyan fedél nélküli is, aki a szálló helyett az utcát választja. Az intézmény munkatársai kiemelt figyelmet fordít rájuk, a téli krízisidőszakban. Az Egységes Szociális Központ az ilyen embereknek utcai szolgálatot biztosít.
2023.09.20. 07:26
 Műfészkekkel segíthetik a rágcsálóirtó baglyok letelepedését
  A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint, egyetlen erdei fülesbagoly évente több mint ezer rágcsálót zsákmányol, ami a népes telelőcsapatok esetében már óriási szám. A baglyok hiányában ezen rágcsálók állományapasztását olyan mérgezett csalik kihelyezésével kell megoldani, ami a házi- és társállatok mellett az emberre is veszélyes. Ha baglyoknak tesznek ki műfészket, odút, akkor ezekbe mindig tegyenek száraz füvet, hullott lombot vagy faforgács fészekanyagot, hiszen a tojó ebben alakítja ki a tojásoknak a fészekmélyedést.
2023.09.20. 07:26
 
Korábbi híreinkContact Us | Webmaster | Advertise with Us
2003-2021 RMA Regional Media Foundation. All rights reserved.
 Támogatók:

 TriplexRegioNet

 Szeged-Csanádi Egyházmegye

 Partnerek:

 WETA-2001 Bt.

 Bruxinfo

 Magyar Színházi Portál

 mti_felhasználó

 Magyar Katolikus Rádió

 Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság

 Békés megye összefog

 

 MTI