Beállítás kezdőlapnak
 
Keresés az archívumban:     
HÍREK       TRIPLEX RÁDIÓ       ADATBÁZIS KATALÓGUS       
Európa | Eurorégió | Gazdaság | Kultúra, oktatás, vallás | Tudomány | Környezetvédelem | Turizmus | Média | Sport | Ifjúság | Egyetemek | Civil szervezetek | Közlekedés | Rendőrségi hírek | Egészség | Önkormányzat | Katasztrófavédelem | Határrendészet

 RMA ALAPÍTVÁNY

Radio:
 SzegedLIVE


Időjárás

 Hőmérséklet: ° C



Pénzváltás
 
=
 


Határátkelők

Menetrendek

Szótárak

Média

Keresőprogramok

Apróhirdetések


 Jobb lett a vártnál az őszi árpa, Dombegyházon van hímző utánpótlás, Nyáresti nyáresti séta a halastavak környékén
  Az Orosfarm Zrt. földjein a múlt heti esők után, a hétvégén megkezdték az aratást. Idén is az őszi árpa táblákba álltak bele elsőként a kombájnok. Ezután a borsó, a repce, és végül szinte egyszerre az őszi mák és a búza betakarítása következik. Dominkó Norbert, az Orosfarm Zrt. ügyvezetője elmondta, elég vegyes képet mutatnak az eddig learatott táblák. Az árpa a szokottnál jóval korábban, már június 10-e környékén készen volt, de csak pár napja kezdték az aratást. Idén 120 hektárról takarítanak be őszi árpát. A vártnál kicsit jobb a termés, de területenként szélsőséges eredményeket is produkáltak. Az eső egyenetlen eloszlása miatt voltak egészen gyenge és kimagaslóan jó termést adó táblák. 5,5 és 7,5 tonna között változik hektáronként a hozam. A hét végén az átlag termés közelebb lesz a 7 tonnához, mint a hat és félhez. Az árak egy rövid emelkedés után ismét mélyrepülésbe kezdtek. Jelenleg 52-53 ezer forintot adnak tonnájáért, ami egy tíz évvel ezelőtti ár. Most betárolnak, várnak, hátha kedvező irányba mozdul az ár, mondta az ügyvezető. Közben a másik legfontosabb növény, a búza is megérett. Egy kicsivel a várakozás felett teljesít, de ezt még nagyon nehéz megítélni. Majd a mázsa mondja meg.
2024.06.21. 07:36
 Dombegyházon van hímző utánpótlás
  A dombegyházi Balsaráti Vitus János Általános Iskola hímző szakkörének fiataljai szép sikereket értek el. A diákok komoly utánpótlást jelenthetnek a helyi kézművesek, hímző asszonyok közösségének. Az iskolai hímző szakkör nemrég vett részt a Nádudvaron megrendezett XV. Vándorlegény országos gyermek és ifjúsági népi kézműves pályázat országos kiállításán. Megtiszteltetés volt számukra, hogy a szakkör tagjainak munkáit is kiállították. A tanulók örömmel fogadták a kiállításon való részvétel lehetőségét, írták az iskola közösségi oldalán. Ebben az iskolában komoly hagyománya van a hímző szakköri munkának. Dombegyházon nincs gond az utánpótlással. Ez egy újabb siker, egy újabb motiváció a gyerekeknek és felkészítőjüknek. Az iskola közösségi oldalán a képes beszámoló arról árulkodik, imádták a nádudvari lehetőség minden pillanatát a dombegyházi fiatalok.
2024.06.21. 07:34
 Nyáresti séta a halastavak környékén
  Biharugrai halastavak környékén Madárvárta Gyalogtúrát szervez a Körös-Maros Nemzeti Park. A séta során során az alkonyati madármozgás megfigyelése lesz a fő látványosság a tavakon és a környező legelőkön egyaránt. A kirepült fiókáikkal közösen táplálkozó gémek, kócsagok mellett, vöcsköket, vadrécéket, szárcsákat is látnak majd. A nádas fölött barna rétihéják vadásznak és utukon végigkíséri a túrázókat a nádi énekesek koncertje. A túra hossza: 6 km
2024.06.21. 07:32
 Átvették megbízólevelüket a megválasztott képviselők
  A polgármesteri hivatal nagytermében június 18-án vették át a megválasztott képviselők megbízólevelüket, összesen 14-en. A dokumentumot Letavecz Ilona, a helyi választási bizottság elnöke adta át. Orosházán 22 343 fő rendelkezett szavazati joggal. A június 9-i választáson kiemelkedő volt a részvétel. A polgármester és az önkormányzati képviselők választásán a választók 54,11%-a voksolt. A bizottsági elnök kiemelte, köszönet illeti a helyi választási iroda precíz feladatellátását, a megválasztott képviselőknek eredményes munkát kívánva nyújtotta át a megbízóleveleket. Burai Mihály jegyző, a helyi választási iroda vezetője elmondta, a választási eredmények jogerőre emelkedését követően a mandátumok átadását június 18-ára írták ki. A roma nemzetiségi önkormányzati képviselők mandátumának átadására később kerül sor, egy jogorvoslat érkezett. A helyi választási iroda vezetője kiemelte, a jelenleg hivatalban lévő tisztségviselők megbízatása október 1-ig tart, a megválasztott képviselő-testület alakuló ülését október 1. és 15. közötti időpontra kell kitűzni. A polgármester és a képviselők ekkor tesznek esküt.
2024.06.20. 07:06
 Harmadfokú hőségriasztást rendelt el a tisztifőorvos
  Szerda éjféltől lép életbe a harmadfokú hőségriasztás, melyet június 18-án rendelt el az országos tisztifőorvos. A narancs figyelmeztetést szombat éjfélig összesen hat vármegyére adták ki, köztük Békés vármegyére is. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság a következőkre hívja fel a lakosság figyelmét: Fogyasszanak megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg vizet. A déli órákban ne tartózkodjanak a tűző napon, használjanak fényvédőt. Ha tehetik tartózkodjunk légkondicionált helyiségben vagy árnyékban. A legmelegebb órákban kerüljék a fizikai munkát. A nagy meleg az autósokra is hatással lehet, így vezessenek nagy figyelemmel. Gyermeket és állatot rövid időre se hagyjanak a gépjárműben. Ha bárki ilyet tapasztalna azonnal hívja a 112-es segélyhívót.
2024.06.20. 07:04
 Állatbarát címet nyert az Orosháza Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvodája
  Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával pályázatot hirdetett óvodák számára az „Állatbarát Óvoda 2024” címért. A pályázatra olyan óvodák jelentkezését várták, akik a 2023/2024-es év során kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, arra törekedve, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével. Az Orosháza Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvodája is a benyújtott pályamű segítségével elnyerte az „Állatbarát Óvoda” címet egy évre. A bíráló bizottság szempontjai között szerepelt, hogy az óvoda kiemelkedően sokat tett az állatokért és az állatvédelemért. Az óvodapedagógusok számára kiemelt szempont, hogy a gyermekek már kora gyermekkorban megismerjék az állatok védelmének fontosságát.
2024.06.20. 07:03
 Fokozott ellenőrzésekre kell számítani az utakon
  Június 17-én kezdetét vette az idei év harmadik, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózati Műveleti Csoportjának akciója. A programhoz Magyarország is csatlakozott, így egészen június 23-ig Békés Vármegyében is számíthatnak az úton közlekedők a fokozott rendőri ellenőrzésekre. Kis Rozália rendőr százados elmondta Magyarországon az ittas vezetés továbbra sem megengedett. Az egy hétig tartó ellenőrzés során az ittas vezetőket szeretnék kiszűrni, figyelmeztetni az embereket az A lényeg az lenne, hogy minden közlekedő megértse: akik gépi meghajtású járművet vezetnek, nem fogyaszthatnak alkoholt utazás előtt. Ide pedig nem csak a négykerekű járműveket sorolják, hanem az elektromos kerékpárokat is. Senki ne induljon el úgy, hogy alkoholt fogyasztott, esetleg az előző napi EB szurkolás, szalonnasütés, lakodalom után még megmaradt a posztalkoholos állapot. Minden esetben józanul kell vezetni, hiszen még úgy is követhetnek el szabálysértéseket. Egy személyi sérüléssel j
2024.06.19. 07:57
 Felújítják a vasúti átjárót a Csorvási úton
  Június 21-én 17 óráig folyamatos, teljes útzár mellett felújítják Orosházán a Szeged–Békéscsaba vasútvonal és a 474-es számú főút keresztezésében lévő átjárót. Kicserélik az elhasználódott gumielemeket, kijavítják a vasúti pálya hibáit a zökkenőmentesebb és csendesebb átkelés érdekében. A munkálatok ideje alatt kerülni az átjáró közvetlen szomszédságában létesített ideiglenes átjárón, korlátozott sebesség és váltakozó irányú forgalom mellett lehet. Az átjáróban időszakosan útszűkületre lehet számítani. Június 19-én és 20-án éjfél és 4 óra között az ideiglenes átjárót is lezárják, ekkor kerülni a szomszédos átjárón, a Csorvás köz felé, hosszabb menetidővel lehet. A MÁV a felújítás idejére a közlekedők türelmét kéri. A munkálatok ideje alatt kövessék a forgalomirányító lámpák jelzéseit és a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel hajtsanak át az átjárón.
2024.06.19. 07:56
 Ünnepi hálaadó szentmise keretében zárják a tanévet a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság pedagógusai
  Ünnepi hálaadó szentmise keretében zárják a tanévet a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság pedagógusai június 25-én, kedden 11 órától a Szent Gellért Fórum rendezvényközpontjában. A szentmisét követően agapéval várják a résztvevőket, mely kötetlen beszélgetésre, tapasztalatcserére is alkalmul szolgál.
2024.06.19. 07:55
 
Korábbi híreink



Contact Us | Webmaster | Advertise with Us
2003-2021 RMA Regional Media Foundation. All rights reserved.
 Támogatók:

 TriplexRegioNet

 Szeged-Csanádi Egyházmegye





 Partnerek:

 WETA-2001 Bt.

 Bruxinfo

 Magyar Színházi Portál

 mti_felhasználó

 Magyar Katolikus Rádió

 Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság

 Békés megye összefog

 

 MTI