Beállítás kezdőlapnak
 
Keresés az archívumban:     
HÍREK       TRIPLEX RÁDIÓ       ADATBÁZIS KATALÓGUS       
Európa | Eurorégió | Gazdaság | Kultúra, oktatás, vallás | Tudomány | Környezetvédelem | Turizmus | Média | Sport | Ifjúság | Egyetemek | Civil szervezetek | Közlekedés | Rendőrségi hírek | Egészség | Önkormányzat | Katasztrófavédelem | Határrendészet

 RMA ALAPÍTVÁNY

Radio:
 SzegedLIVE


Időjárás

 Hőmérséklet: ° CPénzváltás
 
=
 


Határátkelők

Menetrendek

Szótárak

Média

Keresőprogramok

Apróhirdetések


 A cél a kölcsönös előny és egy erős kapcsolat kialakítása
  Ismét egy különleges esemény helyszíne volt a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Kovács Zsuzsanna, a centrum főigazgatója, Simon István kancellár, Dávid Zoltán polgármester, Burai Mihály jegyző és Pörneki Attila, az orosházi intézmény igazgatója ültek egy asztalhoz, hogy megállapodást kössenek az iskola és az önkormányzat között. A megkeresés az önkormányzattól érkezett, miszerint festő tanulóiknak lehetőséget biztosítanak, hogy a városháza épületének egyes részeit szebbé tegyék. Ebben a kilencedik évfolyamos diákok vesznek részt. Azért őket választották, mivel a duális képzés csak a 10. osztálytól indul el, így azonban már nekik is lesz tapasztalatuk, milyen is a munka világa. Gyakorlatilag előkészítik a megállapodással a duális képzést. Burai Mihály jegyző kiemelte, a sikeres szövetség alappillérei az együttműködés, a partnerség és a cselekvés. Ehhez kell társuljon egy közös célkitűzés. A belső arculati megjelenést tekintve fontos, hogy a hivatal olyan képet mutasson, ahol az ügyfelek és a munkatársak is jól érzik magukat. Azzal, hogy erős szakképzés működik a városban találtak egy olyan partnert, aki a tanulók segítségével megújítja belülről az arculatot. Az önkormányzatnak nagy előnye, hogy egy ilyen intézmény működik a városban. Az iskolának pedig szüksége van arra, hogy gyakorlati műhelyeket tudjanak bevonzani, ahol a diákok elmélyülten tudják megtanulni a szakma rejtelmeit. A megállapodásnak a célja a polgármesteri hivatal belső megújítása és a szakképzés gyakorlati erősítése, a másik oldalon pedig a gyakorlati bázis és a jövőben az orosházi munkaerőpiac erősítése. A megállapodást Kovács Zsuzsanna főigazgató, Simon István kancellár, Dávid Zoltán polgármester, Burai Mihály jegyző és Pörneki Attila igazgató írták alá reményeiket fejezve ki abban, hogy ez az együttműködés egy hosszútávon fenntartható kapcsolattá válik.
2024.05.29. 07:23
 Gyopárosfürdőn új játszótér várja a fürdőző gyerekeket
  Új játszótérrel várják Gyopároson a fürdőbe érkező gyerekeket. Cápás mászóka, három csúszda és egyéb játékelemek színesítik a bejárat mellett a zöldövezetet közel 100 négyzetméteren. Orosházán a Városüzemeltetési Zrt. vásárolta és telepítette a szezonnyitásra az új játszótéri elemeket. Az volt a cél, hogy a parkfürdőben a pancsolás pihenőidejében a kisgyermekeknek nyújtsanak szórakozást. A fürdő területén kívül, a közeli parkerdőben is várja a gyerekeket új játszótér, amit a turisztikai célú pályázat keretében építettek. Ennek a pályázatnak a keretében elkészült egy új, időjárástól függetlenül használható játszóház is, amit hamarosan átadnak. A korábban a fürdő bejáratánál található játékelemek pedig a tó partján, egy szintén a tavasszal elkészült játszótéren kaptak helyet.
2024.05.29. 07:22
 A rekreációban segítik a lakosságot
  Rekreációs életviteli klubfoglalkozásokat indít a Gál Ferenc Egyetemmel közösen a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság, amelyek résztvevői a szabadidő hasznos és egészségtudatos eltöltésével kapcsolatban szerezhetnek majd hasznos információkat, írja az Egyházmegye. Az alkalmak ingyenesek és a nagyközönség számára is nyitottak. Az egészségtudományi, a turisztikai és a pedagógiai képzés területén a kölcsönös támogatást, valamint az egészséges életmódot támogató, preventív programok, kutatási és szakmai együttműködések megvalósításának szándékát rögzítették abban az együttműködési megállapodásban, amelyet a Gál Ferenc Egyetem kötött a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társasággal. Dux László rektor hangsúlyozta, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye egyetemeként a Gál Ferenc Egyetem különös felelősséget visel azért, hogy az egyházmegyében, a régióban élő embereknek az egészségét, szociális, testi-lelki jólétét segítse, ezt a célt támogató szakmákra készít fel hallgatókat. Fritz Péter, a Közép-Kelet-Európai Rekreáció Társaság elnöke rámutatott, a rekreáció tudományterületeken átívelő diszciplína, amely érinti többek között a sport-, az egészség-, a táplálkozás-, a gazdaság- és a neveléstudomány, valamint a sportpszichológia területét is. A több mint 12 éve működő társaság megalapításának célja az volt, hogy összefogják a szakembereket, és a legfrissebb szakmai ismeretek integrálásával valósítsanak meg edukációs és tanácsadó szolgáltatásokat a népesség körében. A rekreációs szakemberek párbeszédének elősegítésére évente konferenciát tartanak, továbbá egy tudományos magazint is kiadnak Recreation címmel, amelyből a legfrissebb kutatási eredményeket ismerhetik meg az érdeklődők. A Gál Ferenc Egyetem mellett hazánk több másik egyetemével együttműködik a társaság. Szegeden rendszeres, életviteli klubfoglalkozást indítanak, amelyek a nagyközönség számára is ingyenesen, szabadon látogathatók.
2024.05.28. 07:07
 Bemutatkoznak a gádorosi kreatív közössége
  A Nemzeti Művelődési Intézet által a településen támogatott szakkörök kiállítása látható a gádorosi könyvtárban. Gádoroson 2023-ban a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával több szakkör tevékenysége indulhatott el. A településen hat szakkör, gyöngy kötés, papírfonás, gyöngyfűzés, csipkeverés és két hímző szakkör működik állandó jelleggel. Ezeknek a szakköröknek a munkáiból rendezték be a tárlatot. A Nemzeti Művelődési Intézet ASzakkör elnevezésű programja 2021-ben indult el, azzal a célkitűzéssel, hogy hozzájáruljon a közösségépítéshez, a helyi identitás erősítéséhez, a szemléletformáláshoz, hogy ráirányítsa a figyelmet a meglévő értékekre. Nem csak a közös érdeklődés, a kétkezi tevékenység miatt jók ezek az összejövetelek. Közösséget építenek, a valahova tartozás érzését erősítik, mondta a megnyitón Szilágyi Tibor polgármester.
2024.05.28. 07:05
 Átadták a génbanki állomást Kétegyházán
  Őshonos állatfajták génmegőrzése címmel tartott a múlt héten szakmai napot az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Kétegyházán. A mezőgazdasági iskolában átadták a génállomást, egyúttal a génmegőrzés komplex feladataiba a térség szakmai partnerei, a szakképzési centrumok vezetői, munkatársai is bepillantást nyerhettek. A program 2020-ban az Alföldi Agrárszakképzési Centrum megalakulásával új lendületet kapott. Nemcsak az őshonos állatfajták beszerzése és tenyésztése, hanem az állatférőhelyek és a technológia bővítése, korszerűsítése is végbement. Jelenleg nóniusz lovak, kárpáti borzderes szarvasmarhák, mokány szarvasmarhák, magyar parlagi kecskék, cikta juhok, fekete mangalica sertések, erdélyi kopasznyakú kendermagos tyúkok, erdélyi kopasznyakú fekete tyúkok, magyar óriásnyulak, sárga magyar tyúkok, foglyok, bronzpulykák és gyöngytyúkok élnek a kétegyházi génbanki állomáson. Horváth József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, programjukban a tradíciók megőrzése és az innováció egyaránt megjelenik.
2024.05.27. 07:43
 A tehetséges diákok között is a legtehetségesebbeket díjazták
  Az Orosházi Oktatási Kerekasztallal az OrosCafé Kft. a tavaly hozta létre a Kreatív Diák Díj rendezvényét. Az elismeréssel azokat a tehetséges fiatalokat díjazzák, akik a kiváló tanulmányi eredmény mellett sportban, táncban, művészetekben is kiemelkedő tehetségről mutatnak bizonyságot, és mellyel iskolájukat és a várost is erősítik. Május 23-án 42 tanuló vette át az elismerést a Petőfi Művelődési Központban rendezett ünnepségen. „Minden emberben van tehetség, nincs olyan olyan gyerek, akiben ne szunnyadna ennek valamilyen fajtája.” idézték Czeizel Endre híres mondását az ünnepségen. Dávid Zoltán polgármester kiemelte, hogy ez egy nagyszerű kezdeményezés. Orosháza önkormányzata mindig is kiemelten támogatta a tehetséggondozást, az oktatást, a gyermekeket. Ezért is jött létre az Orosházi Oktatási Kerekasztal, mely összefogja a városban működő oktatási intézményeket. Ez a rendezvény, ez a díj egy jó kezdeményezés, melynek köszönhetően be tudják mutatni a városnak és az egész országnak, milyen tehetséges diákok tanulnak Orosházán, mondta a városvezető. A most díjazottakból egy nap híres ember is válhat, hiszen Orosházáról sok tudós, művész és sportoló indult már el. Dávid Zoltán polgármester hangsúlyozta, a tanulók mellett a pedagógusoknak és a szülőknek lehetnek igazán hálásak, hiszen segítségük nélkül a fiatalok nem válhattak volna ilyen tehetséges diákokká, akikre az önkormányzat és az oktatási intézmények is méltán lehetnek büszkék. Blahó János az Orosházi Oktatási Kerekasztal titkára elmondta, ebben az évben is szép számmal vannak jelen a tehetséges diákok. Ez a tehetség azonban egyben felelősség is, a siker kulcsa pedig a diák, a tanár és a szülő együttesében rejlik.
2024.05.27. 07:42
 Orosházi pedagógus a Bonis Bona-díjasok között
  Minden évben hagyomány, hogy kiosztják a Bonis Bona, vagyis „Jótól jót tanulni”.díjat azoknak a pedagógusoknak, oktatóknak, szervezeteknek, akik és amelyek a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végeznek. A kategóriák közül tavaly Orosháza önkormányzata vette át a Tehetségbarát Önkormányzat címet, idén pedig Csányi Judit, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatóhelyettese is Bonis Bona-díjban, vagyis a nemzet tehetségeiért elismerésben részesült. A Vörösmarty Mihály Általános Iskolában már nem ismeretlen a Bonis Bona-díj, hiszen 2019-ben az intézmény igazgatója, Orosz László vette át a rangos elismerést. Idén az ott folyó tehetséggondozó és tehetségsegítő munkáért pedig Csányi Judit igazgatóhelyettes kapta meg a díjat. Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Akkreditált Kiváló Tehetségpont, Európai Tehetségpont és Minősített Tehetséggondozó Műhely is egyben. Az igazgatóhelyettes a Magyar Tehetséggondozó Társaság 33. Országos Konferenciáján a digitális tehetséggondozás műhely vezetője és előadója volt. Az Oktatási Hivatal Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ jóvoltából országos szinten tart képzéseket, de kiemelten szem előtt tartja a Békés vármegyei diákok tehetséggondozását.
2024.05.24. 07:24
 Partneriskolai hálózatot hoznak létre a vármegyei mérnökképzésért
  Megtartották a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara Békés vármegyei partnerintézményeinek tanúsítványátadó ünnepségét Békéscsabán. A partnerségi, partneriskolai együttműködéshez tizennégy intézmény csatlakozott. A Szegedi Tudományegyetem a köznevelési, a szakképzési és a felsőoktatási szereplők együttműködésén alapuló regionális tudáshálózat kialakítására törekszik a Dél-alföldi régió versenyképességének, társadalmi és gazdasági megújulásának, valamit fejlődésének előmozdítása érdekében. Az egyetem mérnöki kara partneriskolai hálózatot kíván létrehozni, amelynek részeként egy tanulóközpontú partnerrendszer kiépítését kezdeményezte 14 Békés vármegyei középfokú oktatási intézmény részvételével.
2024.05.24. 07:23
 Ingyen ebédet kaphatnak az orosházi gyerekek nyáron
  Napi egyszeri meleg étkezéssel segíti az önkormányzat az idei nyári szünetben is a leginkább rászoruló gyermekeket, akik így 49 ebédhez juthatnak hozzá ingyenesen, mondta Dávid Zoltán polgármester. A szülők június 13-ig jelezhetik, hogy szeretnének élni a felkínált segítséggel. Az igényléseket az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata kihelyezett ügyfélszolgálatán lehet benyújtani. Az egyszeri meleg főétkezést június 22-től szeptember 1-ig vehetik igénybe a gyerekek. Az ingyenes segítség azokat az orosházi lakcímmel rendelkező gyerekeket illeti meg, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak. A Rákóczitelepen, ill. Szentetornyán élők az ellátás 49 napján a Bácskai utcai óvodában vehetik majd át az ebédet.
2024.05.24. 07:22
 
Korábbi híreinkContact Us | Webmaster | Advertise with Us
2003-2021 RMA Regional Media Foundation. All rights reserved.
 Támogatók:

 TriplexRegioNet

 Szeged-Csanádi Egyházmegye

 Partnerek:

 WETA-2001 Bt.

 Bruxinfo

 Magyar Színházi Portál

 mti_felhasználó

 Magyar Katolikus Rádió

 Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság

 Békés megye összefog

 

 MTI