Beállítás kezdőlapnak
 
Keresés az archívumban:     
HÍREK       TRIPLEX RÁDIÓ       ADATBÁZIS KATALÓGUS       
Európa | Eurorégió | Gazdaság | Kultúra, oktatás, vallás | Tudomány | Környezetvédelem | Turizmus | Média | Sport | Ifjúság | Egyetemek | Civil szervezetek | Közlekedés | Rendőrségi hírek | Egészség | Önkormányzat | Katasztrófavédelem | Határrendészet

 RMA ALAPÍTVÁNY

Radio:
 SzegedLIVE


Időjárás

 Hőmérséklet: ° CPénzváltás
 
=
 


Határátkelők

Menetrendek

Szótárak

Média

Keresőprogramok

Apróhirdetések


 Értékes tapasztalatokat gyűjtöttek az ifjú rotarysták
  A Rotary Club Orosháza a napokban ünnepelte újralapításának 20. évfordulóját. Az ünnepi közgyűlésen részt vettek a szervezet Interact Klubjának fiataljai is. Tavaly május 20-án olyan fiatalokat köszöntöttek a Székács József Evangélikus Iskola dísztermében, akik tevékenységükkel elő szeretnék segíteni a felmerülő problémák megoldását, javítani akarják az életminőséget, újabb barátokra tennének szert mind saját közösségükön belül, mind a nagyvilágban. A Rotary Club ifjúsági szervezetének elnöke, Nyári Zsófia és alelnöke, Stréling Zoé Kecskeméten vett részt a Pets/Sets országos konferencián, ahol előadásokat hallgattak, majd interaktívan, kisebb csoportokban problémákat vetettek fel, keresték rájuk megoldásokat. A problémák között felmerült többek között a klubok közötti kommunikáció, a generációs különbségek és a közös programok is. Rengeteg ötlet, megoldás született, elősegítve a jövőbeli gördülékeny kapcsolat megteremtését és fenntartását. Sokat tanulhattak, sok új tapasztalattal és barátsággal gazdagodtak, számoltak be Nyári Zsófia.
2024.04.17. 07:33
 Megmutatták tehetségüket a fellépők Dombegyházon
  Dombegyházon folytatódott a Mutasd Magad Dél-Békés amatőr művészeti produkciókat bemutató rendezvénysorozat, tehetségkutató. Közel 30 egyéni, vagy csoportos produkciót látott a közönség a művelődési házban a múlt hét végén. Varga Lajos polgármestere örömét fejezte ki azért, mert sokan megmérették magukat és nagyon sokan kíváncsiak voltak a fellépőkre. A nevezőket a zsűri minősítette. Az eredményhirdetéskor derült ki, az arany minősítettek, valamint az arra érdemes ezüst minősített produkciók meghívást kaptak a medgyesegyházi Százszorszép gálára, valamint különdíjakat is kiosztottak. Gyöngyösi Erzsébet 5 évesen Laza Maca-díjban részesült, míg a Dombegyházi Felnőtt Zumba csoport Mutasd Magad Közösségi Díjat kapott. Két felkészítő tanárok is különdíjjat kaptak. Évek óta tartó magas színvonalú munkájáért: Ocsovszki Ildikó az Apró Iglice Citerazenekar, míg Keresztesné Deák Andrea a kovácsházi moderntánc csoportok felkészítéséért részesült elismerésben. A rendezvénysorozat a hétvégén Mezőhegyesen folytatódik.
2024.04.17. 07:32
 Túzokot számoltak a nemzeti park tájain
  A március 25-e és 29.-e között lezajlott tavaszi túzokszinkron során összesen 641 túzokot számoltak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén. A nemzeti park beszámolójából kiderült, hogy hazánk túzokállományának legjelentősebb része Dévaványa térségében él. A mostani számláláskor összesen 539 példányt találtak, melyek közül 248 volt a kakas, 291 a tojó. A számlálás ezúttal könnyűnek bizonyult, mivel a madarak a telelés óta nem széledtek még szét, így nagyobb csapatokban mozogtak. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon április 1-től idén is szerveznek gyalogos túzoklest, illetve gépkocsis szakvezetést, melynek keretében a túzokdürgést is megfigyelhetik az érdeklődők.
2024.04.17. 07:31
 Az orosházi legnagyobb hatású projektre is lehet szavazni
  A Németh Imre Alapítvány a Civil Díj 2024 döntősei között van, számolt be az orosházi civil közösség elnöke, Mészáros Melinda. A Németh Imre Alapítvány 1996-ban kezdte meg működését, akkori nevén a Kossuth Lajos Mezőgazdasági Szakközépiskolában. Az alapítványt az iskola volt biológia, testnevelés szakos tanárának emlékére hozták létre fiai. Megalakulása óta több diákgeneráció számára nyújtott támogatást. 2018-ban az alapítvány azt a célt tűzte magának, hogy a technikum Orosháza és a környező települések diákjait támogatja IT eszközök beszerzésével pályázatokon keresztül. Az alapítvány a Legnagyobb hatású projekt kategóriában jutott be. Az idei évben hihetetlenül sok, összesen 170 pályázat érkezett, amelyek közül a zsűri 27-et juttatott a döntőbe. Az idei közönségszavazás április 10.-én elkezdődött– tájékoztatott az alapítvány elnöke.
2024.04.16. 07:59
 Megszólalt az új harang Csengelén
  A hétvégén megáldották, felszentelték a Laczkó Ferenc plébános által ajándékozott harangot a csengelei Szent Imre Katolikus Templom előtti téren, majd felhúzták a toronyba. A szentmise után először a két régi harang szólalt meg, utána a bronzból öntött, 140 kilós új, amit a helyi kötődésű, 82 éves egykori plébános, Laczkó Ferenc a földért kárpótlásként kapott 3 millió forintot költötte a nemes célra. A felszentelési szertartást Forgó Miklós kunszentmártoni plébános végezte el, segítségére volt Aleksza János káplán és az adományozó, Laczkó Ferenc. Elmondta, a 140 kilós bronz harangot a Gombos-család készítette. A harangokkal, a hangjukkal üzenünk, ellentétes dolgokat fejezünk, fejezhetünk ki. Figyelmeztet a veszélyre, hirdetheti a halált, hogy valaki elhunyt, de ünnepet és örömöt is. Ilyen örömhír, hogy új harangot kapott Csengele közössége.
2024.04.16. 07:58
 A kisvasút kel életre az új könyvben
  Bemutatták Felek Ferenc-Seres Sándor-Tasnádi Tamás „A MÁV Alföldi Kisvasút története” című könyvét a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron. A kötet a kisvasút történetét kíséri végig érdekes szemléletes módon az államosítástól a megszűnésig. Felek Ferenc elmondta, a könyv első, 2019-ben megjelent kötetében az államosítás előtti idők jelennek meg. A most bemutatott könyvben pedig az államosítás és a megszüntetés közötti éveket kísérik végig, 1971-ig. A Kisvasutak Baráti Köre Egyesület vállalta a kiadás költségeit és a terjesztést. A kisvasút Vésztőtől Orosházán át Mezőkovácsházáig végig felölelte a megye közlekedését. Felek Ferenc nagy kincsnek nevezte a személyes visszaemlékezéseket, amelyekért különösen hálás Seres Sándornak, aki utazott is kisvasúton, így egészen másként tudta megidézni a korszakot, mint ahogy sárgult papírlapokon keresztül lehetséges. Bacsinszky Tibor, a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület elnöke elmondta, szervezetük hosszú ideje foglalkozik a kisvasutakkal kapcsolatos információk és adatok összegyűjtésével. Az utóbbi időben pedig a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásainak segítségével könyveket is tudnak kiadni.
2024.04.16. 07:01
 Küldöttgyűlésen tárgyaltak a mezőgazdaságról Kondoroson
  Az agráriumot érintő aktualitásokról is beszéltek a kondorosi küldöttgyűlésen. Kedden délelőtt tartotta a kondorosi művelődési házban a Békés Vármegyei Gazdakörök Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei küldöttgyűlését. A rendezvényen Kozsuch Kornél, a NAK és a Magosz Békés vármegyei elnöke beszámolt az eddig elvégzett munkáról. Ezt követően Cseh Tibor, a Magosz országos főtitkára az agráriumot érintő aktualitásokról tájékoztatta a küldötteket.
2024.04.15. 07:23
 Gőzerővel folyik a szövetség haltelepítési programj
  A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége a terveknek megfelelően folytatja haltelepítési programját. Az idei tervben is a ponty viszi a prímet, de szép számmal akadnak más fajok is. Mint Nemes Attila ügyvezetőtől megtudtuk, az idei tavaszon két lépcsőben történt meg a szövetség által üzemeltetett Csökmői halastavak lehalászása. Az ügyvezető azt is elmondta, hogy jó volt a „termés”, mindkét tóból a vártnál több halat sikerült lehalászni és a szövetség vizeibe kihelyezni. A két tóból összesen 61,4 tonna háromnyaras, horogérett ponty került a szövetség vizeibe. Jó hír, hogy a hagyományt folytatva idén is megrendezik a nagy sikerű Sulikupa gyermek csapatversenyt. Csakúgy mint eddig, idén is lesznek járási elődöntők és döntő.
2024.04.15. 07:21
 A gyopárosi tó, a turizmus került fókuszba a horgászokkal való találkozón
  Találkozót kezdeményezett Orosháza polgármestere a helyi horgásztársadalmat összefogó egyesületek vezetőivel. Dávid Zoltán beszámolt az önkormányzati törekvésekről. A találkozón az erdő, a tavak állapota, a turizmus, a fejlesztések, a horgászegyesületekben a tagság véleménye is terítékre került azon eszmecserén a amelyet az Orosházi Kinizsi Horgász Egyesület, a Orosházi Blinker Horgász Egyesület, az Olajbányász Horgász Egyesület megjelent képviselőivel folytatott. Megköszönte azon törekvéseiket, amelyek eredményeként a vízpartok rendezettek. A környezet- és természetvédelemért folytatott munkájuk és a példamutatásuk, ami az utánpótlás nevelésében is megnyilvánul, követendő. Gyopároson a horgászturizmus ellendítéséhez, a hely népszerűsítéséhez sokat hozzátesznek a helyi egyesületek. Beszámolt az elmúlt időszakban végzett fejlesztésekről, amik a tó körül is zajlottak. A közvilágítás korszerűsítése előkészítés alatt van, ez érinti Gyopárost is. A tó vízminőségének javítása folyamatosan napirenden van. A tórehabilitációra pályázati forrást vonnának be. A polgármester elajánlott félmillió forintot haltelepítésre. Április 19-én pontyok érkeznek a tóba. A résztvevők elmondták, a haltelepítésnek mindig örülnek, a horgászoknak jó hír, ha kifogható hal kerül a tóba. Elhangzottak javaslatok, hogy a tóparti részeken hol lenne szükséges napelemes világítás elhelyezése. A stégek kapcsán érkezett partnerségre és együttműködésre felajánlás. Jelzés érkezett, hogy: vannak, akik lezárják másoktól a tóparton a stégeket. Volt javaslat több horgászhely kialakítására. Többen megjegyezték, az új futókör közel épült a tóparthoz, ez okoz problémát.
2024.04.15. 07:20
 
Korábbi híreinkContact Us | Webmaster | Advertise with Us
2003-2021 RMA Regional Media Foundation. All rights reserved.
 Támogatók:

 TriplexRegioNet

 Szeged-Csanádi Egyházmegye

 Partnerek:

 WETA-2001 Bt.

 Bruxinfo

 Magyar Színházi Portál

 mti_felhasználó

 Magyar Katolikus Rádió

 Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság

 Békés megye összefog

 

 MTI